We gaan het nu eens hebben over het testen van kogelwerend glas. Vaak benoemd als kogelvrij glas.
Uit de testen bleek al snel dat eigenlijk elke vorm van gewoon glas kogelvrij is, en kogelvrij zal blijven. De kogel laat op zijn best een klein gaatje achter. Het glas blijft dus kogelvrij. Maar is zeker niet kogelwerend. Anders dan kogelwerend glas dat is opgebouwd uit diverse lagen. De kogel kan er in blijven steken. Het glas is dan niet kogelvrij, maar zeker kogelwerend. Klinkt wellicht wat flauw, maar geeft wel aan wat het verschil is. Kogelwerend glas stopt de kogel, en weert hem af. De gebruikte stukken kogelwerend glas zijn 24 mm dik, en bestaan uit diverse lagen glas en folie. De laatste laag bestaat polycarbonaat. Een heldere doorzichtige kunststof die zich koud laat zetten zonder te breken. Gaat er dan niets door kogelwerend glas ?? Alles kan stuk, laten we in de test ook zien, maar er is wel heel veel voor nodig.
Je kunt na deze test al vaststellen dat:
A Indien het kaliber zwaar genoeg is dan kun je door het kogelwerend glas schieten door meerdere keren op dezelfde plek te schieten.
B Alle gangbare kalibers worden gestopt
C Als boef is het dragen van een bivak muts onvoldoende bescherming. Het dragen van gelaats bescherming en een veiligheids bril is ten zeerste aanbevolen. Het versplinterde glas, en fragmenten van het projectiel komen terug. zie hiervoor dit filmpje. Dit is een stukje opname vertraagd tot 10 x en laat bij een schot op het glas een wolk splinters die terug komen zien. Eigenlijk zie je 2 inslagen. het eerste schot dat je ziet is een kogel die een geraakte plaats voor de derde keer treft. Het schot dat daar direkt op volgt raakt het glas een 10 cm naast die plek. gaat er niet doorheen , en laat een wolkje glassplinters zien die richting schutter gaan.. Om Mythbusters te citeren "don't try this at the benzinepomp " link naar het filmpje en bijzonder grappig, het geluid is ook een aantal keer vertraagd.
per kaliber is een pagina aangemaakt. klik op het gewenste kaliber en zie het resultaat.
.22 LR energie afgifte ca 140 joule
.38 SP energie afgifte ca 212 joule
9x19 of 9mm para, standaard munitie energie afgifte 521 joule
9x19 AE de politie stop kogel ( groene punt ) energie afgifte ca 530 joule
.357 Magnum energie afgifte ca 780 joule
7,62 x 39 met loden kern bekend als de munitie voor de AK 47 /VZ 58 e.d. energie afgifte ca 2100 joule
7,62 x 39 met ijzeren kern, de goedkoopste Russische troep. Surpluss munitie zonder tekst, de afnemers schijnen toch niet te kunnen lezen energie afgifte ca 2100 joule
.223 energie afgifte ca 1800 joule
cal 12 slug van 28 gram energie afgifte ca 3000 joule, althans deze dan. slugs zijn er in zoveel soorten en maten dat de keuze mogelijkheden groot zijn. ( komt nog eens |)
.308 Winchester of ook wel genoemd de 7,62 x 51 mm Navo energie afgifte ca 3500 joule
Uit boven liggende proeven blijkt dat het penetrerend vermogen van het projectiel niet de grootste invloed heeft op het kogelwerend glas. Een .223 Remington is snel en gaat
door die snelheid door een groot aantal materialen. Echter dit is niet doorslaggevend bij het kogelwerend glas. Hetzelfde voor de 7,62 x 39. Ook hier heeft de ijzeren kern van
het projectiel geen toegevoegde waarde. Bij een vergelijking tussen de cal 12 slug en de .308 Winchester zie je een energie afgifte die dicht bij elkaar ligt.
Maar de grotere oppervlakte van de cal 12 kogel voorkomt dat de slug door het glas gaat. Maar zie zelf wat de resultaten zijn.
Waarschuwing, de kop van de slug kwam bijna 40 mtr terug vanaf het glas
Voor deze proeven mijn dank aan: SSV de Vrijheid voor het beschikbaar stellen van de ruimte, en met name Jon en Karen.
Goodwork BV voor het glas en het opruimen van de bende. En NAVADA bv met de waterjet voor het snijden van de ruiten op de juiste maat.
En als er iemand is die nog een paar kogelwerende vesten beproefd wilt zien, dan houd ik mij ten zeerste aanbevolen.